Wat negatieve zoekresultaten met je psyche doen (+ oplossingen)

De psychologische impact van negatieve zoekresultaten
De psychologische impact van negatieve zoekresultaten

Negatieve zoekresultaten over jezelf of je bedrijf kunnen gevoelens van schaamte, sociale isolatie, depressie, angst en zelfs fysieke klachten veroorzaken. Bovendien kunnen ze problemen opleveren bij sollicitaties, het aanvragen van leningen en in persoonlijke relaties.

Hoe los je dit op? Hoe vergroot je je veerkracht? En hoe zorg je ervoor dat je online reputatie weer wordt hersteld? Je leest het in dit blogartikel.

De psychologische impact van negatieve zoekresultaten

Het is pijnlijk om negatieve informatie over jezelf te vinden—dat begrijpt iedereen. De effecten zijn vaak vergelijkbaar met die van andere vormen van negatieve feedback of sociale afwijzing. Het feit dat online content openbaar is, maakt dat een stukje erger.

Hoewel de initiële emotionele impact niet zo lang hoeft te duren, wordt vaak vergeten hoe verregaand de gevolgen van negatieve zoekresultaten kunnen zijn voor iemands verdere leven.

  • Verlies van zelfvertrouwen. Als je ziet dat er negatieve informatie over je wordt verspreid, kan dat je zelfvertrouwen beschadigen. Je kunt gaan twijfelen aan je eigenwaarde of competentie, vooral als deze informatie je professionele leven raakt.
  • Stress en angst. Je brein ziet negatieve feedback of content als een bedreiging voor je reputatie en sociale status (wat het soms ook is). Wanneer je negatieve informatie ziet, wordt je amygdala (het deel van je brein dat betrokken is bij het verwerken van emoties zoals angst en stress) geactiveerd. Hierdoor kun je angst of zelfs paniekaanvallen ervaren.
  • Sociale isolatie. Door de schaamte die gepaard kan gaan met negatieve zoekresultaten, kun je jezelf terugtrekken. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en een gebrek aan steun van vrienden, familie of collega’s.
  • Negatieve impact op je carrière. Stel je voor dat je solliciteert voor je droombaan. De werkgever is onder de indruk van je cv en prestaties, maar besluit toch even je naam te googelen. Wat gebeurt er als het eerste zoekresultaat negatief is? De kans is groot dat je sollicitatie wordt afgewezen. Werkgevers doen steeds vaker online onderzoek naar potentiële kandidaten, en negatieve zoekresultaten kunnen je carrièrekansen ernstig schaden.
  • Invloed op je relaties. Klanten, vrienden, familie of partners kunnen hun mening over je baseren op wat ze online lezen, wat kan leiden tot misverstanden of zelfs een verlies van vertrouwen.
  • Verlies van vertrouwen bij kredietverstrekkers. Banken en kredietverstrekkers doen vaak online onderzoek naar aanvragers. Negatieve zoekresultaten, zoals slechte recensies over je bedrijf, financiële problemen, of juridische kwesties, kunnen hun vertrouwen in je kredietwaardigheid ondermijnen. Dit kan ertoe leiden dat ze je aanvraag afwijzen of minder gunstige voorwaarden aanbieden.

“Ik zag geen toekomst meer”

Een van onze klanten deelt zijn verhaal met ons:

“Het begon met een paar negatieve artikelen online over mijn bedrijf,” vertelt hij. “Wat aanvankelijk maar één slechte recensie leek, groeide uit tot een berg van valse informatie en ongegronde beschuldigingen.”

“Elke keer dat ik mijn naam opzocht, kreeg ik een stortvloed van kritiek te zien. Mensen die ik niet eens kende, zeiden dat ik niet deugde. In eerste instantie probeerde ik me er niet zoveel van aan te trekken. Maar toen klanten langzaamaan begonnen weg te vallen, werd ik zenuwachtig. Het leek alsof elke deur die ik opende, direct weer werd gesloten.”

“Ik zag mijn inkomen dalen en ik kreeg steeds vaker ruzie met mijn vrouw. ‘s Nachts lag ik wakker van de zorgen en overdag was ik vaak uitgeput. Ik zag gewoon geen toekomst meer. Nee, het was geen leuke tijd.”

“Door het publiceren van positieve content, werden langzaam de negatieve berichten ondergesneeuwd”

“Totdat ik terecht kwam bij de mensen van Sovix, die me hielpen met het herstellen van mijn reputatie. Door het publiceren van positieve content, werden langzaam de negatieve berichten ondergesneeuwd. En met elke positieve update en elk succes dat we deelden, werd het effect van de negatieve berichten minder voelbaar.”

“Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat je je niet machteloos hoeft te voelen, zelfs als de situatie uitzichtloos lijkt. Online reputatiemanagement is een reddingsmiddel, maar je eigen mentale veerkracht is net zo belangrijk.” 

“Mijn advies aan anderen is om niet jezelf te verliezen in zelfmedelijden, maar proactief te zijn in het beheren van je online imago en je geestelijke gezondheid. Zoek professionele hulp als je dat nodig hebt, en blijf gefocust op het herstellen van je (online) reputatie op een manier die eerlijk en oprecht is.”

Online reputatiemanagement om je reputatie te herstellen

Het actief managen van je online reputatie is de sleutel tot het beperken van de schade van negatieve zoekresultaten. Dit houdt in dat je maatregelen neemt om negatieve berichten te verwijderen of te overstemmen met positieve content. Sovix heeft hier jarenlange ervaring mee. We doen dat op de volgende manieren.

  • Positieve content publiceren. Een van de beste manieren om negatieve zoekresultaten te bestrijden, is door positieve content te publiceren die de negatieve resultaten overschaduwt. Dit kan betekenen dat je blogposts schrijft, professionele profielen creëert, websites optimaliseert, getuigenissen of recensies verzamelt en je sociale media actief bijwerkt. Hoe meer positieve, relevante content er over je online te vinden is, hoe minder zichtbaar de negatieve resultaten worden.
  • Negatieve berichten verwijderen. Soms moeten er juridische stappen worden genomen om negatieve berichten te verwijderen. Ook daar helpen we je mee.
  • Je online reputatie monitoren. Het is belangrijk om regelmatig te controleren wat er online over je wordt gezegd. Stel Google Alerts in om op de hoogte te blijven van nieuwe vermeldingen van je naam, en zorg ervoor dat je snel reageert op negatieve berichten.

Meer weten over online reputatiemanagement?

Het herstellen van online reputatieschade kost tijd. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn en erop te vertrouwen dat je door consistente inspanningen je online imago absoluut kunt verbeteren. Samen zorgen we voor het snelste en beste resultaat. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.